Dec 2, 2012

sometimes the less you know the better..huh



It’s just a fact that can’t be denied..
The more you grow up..there are many incidents that make you angry, hatred, and feel like the world is not on your side..by that time..it’s the unique way of god to make you feel the need of Him..

How can we the hapless one not feel this..even as a baby..feel the need of its mother..how can us..just think about it..
Honestly..Sometimes I feel really bad..because many incidents happens especially those that does not feel good for us..but it’s the best in his knowledge and wisdom..the Almighty Allah..he who does not turn back to us..never..




But us..always keep forgetting despite all the needs that he gave us..the air..the water..the peace in our life..all those we need..
There’s time for us to turn back ,reflect and do the best for tomorrow..
After all this years I have made up my little mind to keep out of others business until the person really really need help or advice or an ear to listen..and that just that..


I don’t mean that I ignore my brothers and sisters in Palestine, Rohingya, Southern Thailand and other parts of the world..I mean business here is their own personal business ..
I don’t mean that I’m a meddling little creature always poking my nose into others..
Let the problem be there’s…
Let give this episode a stop..
I’m tired..

 

Oct 6, 2012

sanaa helwah lil girl



selamat matang wahai diri..





~i thank allah for all these years..i have grown up well, proud and healthy..~

Oct 3, 2012

kuatlah wahai hati..


30 sept 2012
Berjalan menuju surau bersama asma’
Ya allah..tenangnya..tiada sekelumit keresahan bertamu di jiwa..
Dan dariku mencari apa beza hidup di matri dan ....
Maybe kt matri..x perlu nak bersiap sebelum keluar
Bukanlah nak mencantik..tp memang fitrah perempuan yang sentiasa ingin kelihatan cantik..
Dan kt m3..semua org bleh terima diri kita..tanpa syarat..
Dan kita bleh jd diri kt sendiri..x perlu nak berlakon apa-apa..
Tapi kt luar perkara-perkara ni dh x da..
Kita kena kuat..tabah..dan yang penting sabar..
Sabar sampai mati..huh..sampai habis belajar kt situ..
Sabar ni allah yang bagi ganjaran..sebab sabar xda had..selagi mana mampu sabar..sabarlah..
Teringat seorang murabbi..kesabaran yang amat luar biasa..moga allah berkati umurnya..
Sabar dalam segala-gala..
Sabar sebab apa yg nak x dpt..
Sabar apa yg org kata..
Sabar untuk ajak org kpd kebaikan..
Sabar dalam didik nafsu..
Sabar sbb ramai org tersayang dh berjauhan..
Sabar dengan apa yg bergolak dlm sini..
Sabar dgn dunia..
Sabar tunggu ganjaran akhirat..
Sabar dalam belajar..
Apa yang berlaku dalam diri kita lebih penting dari apa yang berlaku pada diri kita..
So teruslah percayalah bahawa allah itu ada..pasti segalanya ada untuk kita..ameen

Aug 20, 2012

my speech..??







di kesempatan ini saya sebagai seorang umat islam yang tlh berpuasa dgn jayanya nak mengucapkan selamat hari raya maaf zahir n batin..kepada semua yang ada atau tiada di sisi..kepada yg beraya di luar malaysia..harap kita dapat berjumpa lagi..really want to meet u all..




maaf..saya x minta izin pon kt designer gmba tue..
lps raya nk kena  berlakon laa plak..
for my dear tutorial stat n fa 2..kita talak satu..i  nak raya..pleeeaseee..~

Aug 15, 2012

memory lane..[as a little girl]





as a little girl..
i always wondered what it is like to go to school..
it will be really awesome..
looking into the bright days..i was so thankful for what i learned so much in life..
it is my environment that make up the inside of me..
those do's and don'ts..its just the way we all should be..

once i always thought that cabs and buses are for those who are really rich..
but then it is a public transport for anyone to go anywhere..
i really missed my childhood a lot...really missed it..like 99 times..
on rainy days..we will play together with my abah or father..splashing each other..pretending that our territory is taken by enemies and all that..
it's really a memory..
maybe i have used up my chidhood really maximum..
so now i thought i'm ready for this so-called-adult life...maybe..

a lot of thank you..for those who helped me to grow up..
and be me..now..





there's so many challenge ahead better get prepared..
the sooner the better..~

Aug 3, 2012

kerna aku ada Dia..


Alhamdulillah..segalanya dalam rancangan dan pengetahuan Dia..
Dikala hati diusik dengan rasa ingin memiliki dan dimiliki maka iman menasihati supaya bersabar dengan janjinya..
Kerna Allah takkan pernah memungkiri..

Tika diri diuji dengan ujian fizikal dan peribadi..iman mengingatkan bahawa kekasihnya.. Muhammad s.a.w lebih teruk diuji..apalah sangat ujian yang dihadapi sedang kita bukan pembawa risalah yang ummi..meniti syurga tanpa dihisab nanti..

Tika diri leka dengan duniawi..iman mengingati dunia hanyalah tempat persinggahan dan menjadi matlamat kepada mereka yang tidak kenal erti hamba rabbi..

Tika diri diuji dengan hubungan sesama manusia..iman mengingati bahawa syaitan sentiasa ada untuk memisahkan mereka yang berkasih kerna Allah..
Kerna berkasih kerana Allah membawa ke syurga..aku ingin itu sebenarnya..mahukan persahabatan yang luar biasa...bukan bersama kerana dia cerdik..bukan kerana dia punya kereta…bukan kerna dia punya duit..aku ingin memori persahabatan kami menjadi luar biasa..bisa melangkah bersama ke syurga..kerna kami bukan biasa-biasa..

Tika diri diuji musibah..iman mengingati bahawa Allah takkan pernah menguji di luar kemampuan hambanya..kerna Allah sayang kita..Allah amat rindu akan rintihan manja hambanya..

Tika orang tersayang pergi menghadapnya..iman berkata itulah masa terbaik untuknya..kerna mungkin pada waktu yang lain kita akan susah untuk menerima hakikat kematianya..

Tika diri dibeban tanggungjawab..iman berbisik setiap pertambahan umur akan merasai peningkatan tanggungjawab...maka oleh itu gunakanlah masa sebaiknya kerna tanggungjawab lebih banyak dari masa..








minggu yg agak sibuk..tapi cuba untuk tidak memberi alasan menyediakan 'sumthing' untuk umat..
pleasa pray for me..
7   days class really need  to manage properly..
BERLAKONNN...oh no



Jul 24, 2012

kau datang lagi..

tetamu mulia datang lagi..
apakah aku sudah siapkan diri..
untuk merebut rahmat , keampunan , pembebasan dari neraka nanti..

aku tidak mahu seperti mereka menahan lapar dahaga dan apabila maghrib terus berbuka...
itu biasa..
aku mahu yang luar biasa..
bukan itu sahaja..
semua amal dilipat ganda menjadi tak terkira
semua dalam ilmu Rabbnya...

ya allah..bantulah aku..
menjadi hamba sejati..
bukan hamba ramadhani...


ya allah jagalah dia..~

Jun 10, 2012

my __th house..???





alhamdulillah..
sekarang sedang dalam proses menjalin hubungan hati dengan housemates..
ada beberapa perkara yang telah direncanakan..

alhamdulillah..ya allah..
rahmat Mu menghadirkan hati-hati yang tulus ikhlas..
kau tetapkan kami walau apa jua yang melanda..

cuma ada perkara personal yang perlu disettlekan..




need to plan for condusive n effective study..
can't they just keep their mouth shut..
my money are vanishing like crazy..
prepare for the next stage ..of life..hmmm~


Jun 3, 2012

dengar..empati..then..


Bila orang datang cerita masalah..kita dengar..then dia tanya prob kita plak..nk cerita apa..

Susah laa klu camnie..hidup saya x laa bermasalah sgt..Btul ke..

Jangan nk tipulaa..mana ada org hidup tanpa prob..

Btul laa..sebab semua prob saya ada pada yg btul-btul saya percaya..

Emm..mesti boyfren kann..

Huh..x maen laa bf-bf nie..ada yg lagi best dari bf kot..

Habes tue bff laa tue..

X..tot..tot..SALAH..

Habes sape..

Allah laa..Allah kann tak akan pernah kecewakan kita..Kalau kita ada prob sebesar dan seberat gunung everest pon..kita akan rasa ringan bila cerita kt Allah..

Lagipun bagi saya..kalau nk share masalah berat dengan orang2 yg baru masuk dlm hidup saya nie..kena berhati-hati..saya kena test sincerity dan kelancangan mulut mereka dlu..klu x..habis laa masa hadapan pemerintahan diri saya..tergadai kepada pihak yg tidak ada authority apa-apa terhadap saya..
OH TIDAK..

Hati seorang wanita amat complicated..kadang2 kita cerita kt org..but at the same time rasa macam org misunderstood tue yg takowt tue..oh no..camne klu bleh jadi modal nk bwat gossip panas..matilaa saya..
HATI TELINGA MATA saya x cukup kuat untuk nk face to face dgn benda yg amat matang camnie..
Gosip tue matang ker..

Kiranya artis yg ada gossip dh cukup matang..

#hipotesis 1 lagi panas satu gossip tue lagi matang..??

#hipotesis 2 klu gossip x panas kena kipas bagi marak lagi ke..

#hipotesis 3 bagi saya..ada gossip (x kesah gossip liar ke apa ke)kena matang nk jwb klu xnak jwb..bwat x layan pon oke gak aa..)..i mean ada gossip bkn mnunjukkan diri tue dh matang..tp cmna nk matang dalam menghadapi gossip..kawan saya pernah cakap..klu sekarang kita ada masalah..but kita lari dari prob tue..maybe in future prob yg sama akan timbul and time tue mesti kita akan rasa..

*aku dh pernah face prob nie tp time tue aq lari
*susah nk overcome walau dh pernah kene..x de experience arr..
*knape tuhan selalu bagi aku prob yg sama..dia x tau ke aq nk bleh nk solve bende nie sampai bile-bile..

Dan time tue..siapa yg akan ada di sisi untuk terus membantu..

Apakah solving the prob tue dgn meletakkan diri di tempat tinggi dan terus menghumban diri ke bawah..

Apakah solving the prob dengan keluar outing dan menikmati makanan di francais-francais syarikat amerika..

Apakah solving the prob dengan keluar tengok golden screen cinemas..

Apakah solving the prob dengan menceritakan pada orang prob kita kt orang then perkara tue diceritakan pulak kt orang lain..


APA METHOD YG PALING THE BEST NAK SOLVE SEMUA PROB KT DUNIA NI

Kembalilah kepada pemilik masalah..yang mendatangkan masalah itu..dan menyelesaikan kembali..bukankah Dia yang punya kuasa dan paling berkuasa..



ya Allah..kau bantu aku dalam hidup ini..kerna aku yakin Kau pasti tak akan pernah mengecewakan aku..~

May 13, 2012

rahsia allah tiada yang tahu..

banyak perkara yang berlaku dalam hujung minggu ini..
secara kasarnya..
saya ada reunion di sek saya selama 4 hari namun saya hanya dapat berada di sana selama
3 hari 1/2 sahaja..rupanya..
ada rahsia allah untuk saya dan keluarga..
adik yang dikasihi  telah kemalangan bersama rakannya..
alhamdulillah adik saya selamat..hanya tulang paha kiri yang patah..
kemungkinan besar juga tulang hidung patah..masih belum disahkan..
namun sahabatnya..khalid telah kembali ke sisi Rabbnya..






ya allah tiada kemudahan itu melainkan engkau yang menjadikannya mudah, dan engkaulah yang menjadikan kesedihan , dengan kehendakmu permudahkanlah..




allah pasti sayangkan dia





walaupun seketika cuma berada di sana allah telah memberi banyak  kekuatan supaya diri ini terus tetap teguh dalam cintaNya
sementara waktu ini akan banyak berada di hospital..menjaga dia..bermuhasabah..dan memerhati mereka yang juga diuji namun belum terbuka mata hati..
moga allah terima kita sebagai hamba..
tanpa DIA kita tak punya apa..tak kenal sesiapa..
tidak tahu mana tujuan hidup kita..
dan di sana nanti tidak pasti apakah syurga yang akan kita diami..
bersama mereka yang dikasihi sewaktu dunia telah tiada lagi..


May 6, 2012

screenagers..


YANG LALU…BANYAK PERKARA YANG SAYA DAPAT ..ANTARA PERKARA YANG MENARIK PERHATIAN
SAYA IALAH…
KITA SEKARANG NIE DAH XDA TEENAGERS…KITA HANYA ADA SCREENAGERS..
REMAJA YANG HIDUP DENGAN SCREEN SEPERTI LAPTOP , TV, TAB , HP , DAN SEBAGAINYA”
BILA DIRENUNG AYAT TADI..BETULAH PERNYATAAN ITU SAYA TELAH MENGHADIRI SATU KURSUS BAITUL MUSLIM ATAU RUMAHTANGGA MUSLIM PADA 1 MEI

JIKA DIPERHATIKAN SEMULA REMAJA HARI INI DIDIDIK OLEH MEDIA LEBIH BANYAK DARI IBU BAPA ATAU GURU DI SEKOLAH
MEREKA BOLEH MENONTON VIDEO , MOVIE ATAU BERMAIN GAME SELAMA BERJAM-JAM LAMANYA
SEHINGGA MELEWATKAN SOLAT, YANG LEBIH MALANG LANGSUNG TIDAK MENUNAIKAN SOLAT…
BUKAN SAYA INGIN MENYALAHKAN TEKNOLOGI INI..ATAU MANUSIA  PERTAMA YANG MENEMUI KEMUDAHAN..
TAPI MANUSIA YANG MENGGUNAKAN TEKNOLOGI TANPA DIPANDU IMAN INILAH YANG MENJADIKAN KEMURKAAN ALLAH BERTIMPA-TIMPA DALAM SETIAP DETIK

Mar 27, 2012

final around the corner...

tolong doakan supaya diri ini diberi kekuatan menempuh final exam...betul kata motivasi

"kejayaan hari ini boleh menjadi musuh kejayaan hari esok"

ada satu post yang ingin dikongsi...

Siapa kata Doktor tak pernah sakit..
siapa kata Pakar kaunseling tak ada masalah..
siapa kata Cikgu tak pernah buat silap
siapa kata Ustaz tak pernah buat dosa
siapa kata Chef tak pernah masak nasi mentah..
siapa kata Profesor tak pernah kena tipu..
(walaupun profesor serba tahu..) ♥

ingatlah♥
semua manusia Allah beri kelebihan dan kekurangan masing2..
Allah beri kelebihan bukan 100% diberi semua pengetahuan..
diberi kekurangan bukanlah sehingga ia menghinakan..
terkadang sengaja Allah menyulitkan perkara yang kita pakar
agar kita tidak perlu sombong..
agar kita sentiasa menjadi hamba yang bersyukur.♥





dari allah kita datang...kepada Dia juga kita kembali...
persoalannya...
apa yang kita akan persembahkan kepada allah..

Feb 22, 2012

nasihat untuk orang yang terlanjur melakukan dosa..

dari Dr Aidh Abdullah Al-Qarni...

tidaklah bangsa itu hancur,pendapat berpecah,rezeki dihalangi melainkan kerna dosa-dosa..

"Apabila seorang anak adam melakukan 1 dosa,maka 1 titik hitam dalam hati.. jika kita bertaubat,maka terhapuslah titik hitam itu.. jika kita tidak bertaubat,titik hitam akan bertambah..maka hati menjadi hitam,keras dan kaku..."

antara kesan-kesan dosa adalah :

"dan barangsiapa berpaling dari peringatanKu, maka sungguh , dia akan menjalani kehidupan yang sempit, dan Kami akan mengumpulkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta"

dia berkata "ya tuhanku, mengapa Engkau kumpulkan aku dalam keadaan buta, padahal dahulu aku dapat melihat?"

allah berfirman "demikianlah, dahulu telah datang kepadamu ayat-ayat Kami, dan kamu mengabaikannya, jadi begitu pada hari nin kamu diabaikan."

tho ha 124-126..

p/s: 99 % for me and 1 % for all of you..

Jan 29, 2012

4.00 is a choice...

what i really want to say is...
it's all up to you...
if want the best..
you'll strive for the best...

and.. if you want the most down-to-earth..
then you get it...

now i realised that...
it all comes from our little tiny heart...
our worldview towards life...

p/s : let's pray we all have a positive worldview...so there are no such things as hatred, jealous,
back-stabbin' things...

Jan 13, 2012

that's us..

just want to share what I got from my friends..
dikala status masih single dan masih belajar ini...
marilah sama-sama berusaha menjadi
the best daughter or son to our parents..
the best student to our teacher..
the best of friend's..
secara overall nya..

MARILAH SAMA-SAMA MENJADI
THE BEST FARDU MUSLIM...